Illóolaj lepárlás

Vállaljuk magas, közepes és alacsony illóolaj tartalmú növények lepárlását. Aktuális árainkról és az időpontokról érdeklődjön telefonon (06-30/894-64-93) vagy e-mailben (info@oko-zala.hu).

Az illóolaj lepárlás a lekíméletesebb módja az illóolaj kinyerésénk. Ez egy úgyneveztt vízgőz desztilációs folyamat, ami a következőképpen működik:

Ha a felmelegített víz gőzzé alakul, ami minimum 100 °C de lehet akár 150 °C is belevezetjük az úgynevezett kolonnába, amibe az illóolaj tartalmú növényeket helyezzük.
Ezt követően a gőz roncsolja a növényi szöveteket és ki tud jönni a növényből a benne lévő illóolaj nagyrésze.
Ez után a gőzzel megy tovább a hűtőbe, ahol a gőz kicsapódik és a spirál végén kifolyik az illóolaj és az aromavíz.

Ime egy általunk rajzolt képen:
Illóolaj lepárló
A feladatunk a végén már csak annyi, hogy leválasszuk a víztől az illóolajat, ami a víz tetején úszik.


Néhány példa számokkal, hogy mikből lehet kiszedni illóolajat és értékes aromavizet.

1, 2 évet száradt csokornak leszedett levendula. Lepárló tartályának a mérete: 150 liter. Kinyert illóolaj: 66 ml. Kinyert aromaíz 6 liter.

 2, Korán leszedett francia levendula (csokornak jó). Lepárló tartályának a mérete: 150 liter. Kinyert illóolaj: 178 ml. Kinyert aromaíz 12 liter. Ugyanez a francia levendula jó időpontban szedve 255 ml illóolajat is adhat. Az angol levendulából pedig akár 780 ml-t is ki tudunk nyerni. az aromavíz pedig akár 20 liter is lehet.
3, Virágzás előtti citromfű. Lepárló tartályának a mérete: 150 liter. Kinyert illóolaj: Nem mérhető. Kinyert aromaíz 12 liter.